Speelook

Ondernemen binnen franchise

Deel artikel

Wat bedoelen wij eigenlijk met ondernemen? En wat bedoel jij met ondernemen? We gebruiken dit woord zo makkelijk. Alsof iedereen er hetzelfde mee bedoelt. We hebben er wel een gevoel bij maar ook dat is niet bij iedereen hetzelfde. Door voordat je gaat ‘ondernemen’ na te denken over wat dat betekent kan je al veel doelgerichter beginnen met deze raadselachtige bezigheid!

De oorsprong van het woord ondernemen komt waarschijnlijk van ‘dat men een voorwerp van onderen aanvat, met de bedoeling om het op zijne schouders te nemen; derhalve, dat men het op zich neemt, zich er mede belast’. Of in hedendaags Nederlands: ergens je schouders onder zetten. Je ergens voor inspannen. Hard werken. Ergens de zorg voor dragen.

De betekenis is steeds meer van toepassing geworden op een taak of arbeid: ‘Aanvangen iets te doen of te volbrengen, beproeven; altijd met het bijdenkbeeld, dat hetgeen men aanvangt iets gewichtigs is, aan welks uitvoering moeilijkheden verbonden zijn en waarvan de uitslag onzeker is’. Met andere woorden je begint ergens aan en je maakt het af. Ofwel je geeft niet op. Je brengt iets tot stand. Je flikt ‘t!

Je weet dat wat je doet belangrijk is, gewichtig, het heeft een gewicht. Het is geen hobby. Bovendien ben je je bewust dat er moeilijkheden aan verbonden zijn. Je gaat problemen krijgen. Uitdagingen. Tegenslag. Obstakels. Struikelblokken. En de uitslag is onzeker. Het is risicovol. Het is gedurfd. Gewaagd.

Ondernemen is dus hard werken, niet opgeven, iets tot stand brengen, het is belangrijk voor je, het is uitdagingen aangaan en het is risicovol. Als je dit leest dan is het niet verwonderlijk dat er niet zo heel veel ondernemers zijn. Veel mensen geven de voorkeur aan de veilige haven van loondienst.

Maar wat als je bloed wel gaat stromen bij het idee om jouw schouders onder jouw zaak te zetten, en je vindt hard werken leuk en volhouden vanzelfsprekend maar zo’n avontuur toch ook wel heel spannend? Dan is er een vorm van ondernemen die bij jou past. Franchise.

Als franchise-ondernemer werk je hard, moet je doorzetten, maar wel in een concept dat zich bewezen heeft. Waarin anderen al veel obstakels hebben weggenomen. Waar er meer zekerheid is. Ondernemen met een voorsprong. Met een flinke duw in de rug. Op de juiste koers. Niet het wiel uitvinden maar de wielen gebruiken om het te flikken. Jouw onderneming.

Gerelateerd nieuws

Baby
Spelen

Kiekeboe: Spelen met je baby

Kiekeboe: Spelen met je baby Je kent het wel, spelen met je baby door te roepen “kiekeboe” en dan een fantastische glimlach bij je baby

Voetbal en skateboard
Buitenspelen

Spelen

Buiten spelen, spelletjes spelen, met vriendjes en vriendinnetjes spelen of met je huisdier spelen. Dit valt allemaal onder spelen. Wat zijn de populairste spelletjes? En