Speelook

Spelen

Deel artikel

Buiten spelen, spelletjes spelen, met vriendjes en vriendinnetjes spelen of met je huisdier spelen. Dit valt allemaal onder spelen. Wat zijn de populairste spelletjes? En spelen kinderen nog wel zo veel buiten als vroeger? Of nemen de mobiele telefoons en de laptops het buiten spelen over? Als een spel voor amusement en toeschouwers zorgt, kan een spel uitgroeien tot een sport. Dan verenigen de spelers zich in een bond die wedstrijden en toernooien organiseert. Zoals je leest, zijn er veel manieren om te spelen.

Hoe werd er vroeger gespeeld?

Tegenwoordig zijn we in het bezit van smartphones en andere moderne technologie, waar we vaak ook spelletjes op kunnen spelen. Dit zorgt ervoor dat de kinderen minder vaak op straat met elkaar spelen. Maar vroeger toen deze middelen er nog niet waren, werd er wel heel veel gespeeld op een andere manier. De kinderen moesten zelf spelletjes verzinnen. Een aantal spellen die uit het verleden komen zijn: stokpaardje rijden, ouderwets bellenblazen, hinkelen, Annemaria koekoek (vroeger omkijkertje), koekhappen en spijkerpoepen. Bellenblazen werd vroeger bijvoorbeeld gedaan met een afwasbak met sop in de tuin en een gebogen ijzerdraadje naar de gewenste vorm. Bellenblazen doen kinderen nog steeds, alleen nu kan het ‘kant en klaar’ in de winkel gekocht worden.

Nog verder terug in de Middeleeuwen werden er riddertoernooien gehouden en er werden enkele sporten beoefend zoals schaken en boogschieten. Ook was er in die tijd speelgoed. Jojo’s, hoepels, tollen en knikkeren kwam veer voor. Veel meer keuze was er ook niet, maar de kinderen vermaakten zich wel met elkaar! Ze wisten natuurlijk ook niet beter…

Voetbal en skateboard

Populaire spellen van nu

Tegenwoordig worden er meer spelletjes digitaal gespeeld. Op dit moment is Fortnite erg populair. Dit is vergelijkbaar met de film Hunger Games. Je begint met 100 spelers en de bedoeling is dat jij als laatste overblijft. Ook is FIFA een populaire game om online te spelen met je vrienden. Deze game behoort al jaren tot de top van de populairste spellen. Elk jaar wordt deze voetbalgame verbeterd. Maar er is ook nog genoeg speelgoed wat niet digitaal is. Afgelopen tijd was het de tijd van de hoverboard (ook wel oxboard genoemd). Hier moet je met twee voeten op staan en naar voren leunen, dan ga je vooruit. Je moet sturen met je gewicht. De hoverboard gaat een aantal uren mee en vervolgens laad je hem weer op. Wat je ook altijd zal blijven zien op de straten is de voetbal. Hiermee vermaken sommige kinderen zich ook een lange tijd. Op dit moment zijn de ‘squishies’ ook populair. Dit is een soort zachte stressbal en van jong tot oud worden ze gekocht. Vooral veel kinderen vinden het leuk om ze te verzamelen. Van ijsjes, tot dieren, tot fruit squishies. Ze zijn er in alle soorten en maten.

Op de vraag: neemt de technologie het buitenspelen over? Ja en nee. Uit onderzoek blijkt dat kinderen wel een stuk minder buiten spelen, maar de technologie is niet de enige reden waarom dat zo is. School en huiswerk speelt hierbij een rol. Maar ook is een grote reden dat de kinderen de speelplekken te saai vinden. Dus de technologie mag niet helemaal de schuld krijgen van het minder buiten spelen van kinderen, maar het speelt wel een rol.

Gerelateerd nieuws

Baby
Spelen

Kiekeboe: Spelen met je baby

Kiekeboe: Spelen met je baby Je kent het wel, spelen met je baby door te roepen “kiekeboe” en dan een fantastische glimlach bij je baby