Speelook

Gehoorproblemen bij kinderen

Deel artikel

Een baby wordt al in de eerste weken na zijn of haar geboorte gecontroleerd op zijn gehoor. Vaak wordt deze test thuis tegelijk met de hielprik afgenomen door een medewerker van het JGZ. Er wordt dan gelet op de reacties die een gezond oor afgeeft als reactie op geluid. Deze test kan bij onvoldoende resultaat nog een keer herhaald worden. Als de test dan nog onvoldoende is kan er nog een andere test uitgevoerd aan huis. Mocht deze ook geen voldoende resultaat geven, dan stelt men doofheid vast en kan er zo snel mogelijk met een behandeling begonnen worden. De behandeling wordt binnen zes maanden na de geboorte opgestart, zodat de baby zo min mogelijk achterstand oploopt bij de spraak-en taalontwikkeling.

Controle van het gehoor in de eerste jaren:
Gelukkig is de gehoortest bij de meeste baby’s voldoende. Toch houdt men het gehoor ook de jaren daarna goed in de gaten. Dit gebeurt veelal bij het consultatiebureau.
Baby’s en jonge kinderen hebben vaak last van hun oren: ze zijn dan verkouden of ze hebben een oorontsteking. Als dit regelmatig terugkeert zal de huisarts je doorsturen naar de KNO-arts. Daar kan men adviseren om buisjes te plaatsen. Dit wordt gedaan om de pijn weg te nemen, maar ook om ervoor te zorgen dat je kind geen achterstand oploopt bij het leren praten en luisteren.

De audiciën:
Mocht je in de loop van de jaren gaan twijfelen aan het gehoor van je kind, of je krijgt signalen van de school, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Deze kan controleren of er een teveel aan oorsmeer is, of dat er sprake van een hardnekkige verkoudheid is of dat een oorontsteking de oorzaak is van een verminderd gehoor. Ook dan kun je doorgestuurd worden naar een KNO-arts. Je kunt ook het advies krijgen om langs de audiciën te gaan voor uitgebreidere gehoortests. Kies voor een gecertificeerde audiciën met gediplomeerde medewerkers. Op deze manier krijg je de kosten van een eventueel aan te schaffen gehoorapparaat voor je kind vergoed. Ook kunnen de medewerkers je adviseren over de kosten van een gehoorapparaat.

Gerelateerd nieuws

Baby
Spelen

Kiekeboe: Spelen met je baby

Kiekeboe: Spelen met je baby Je kent het wel, spelen met je baby door te roepen “kiekeboe” en dan een fantastische glimlach bij je baby

Voetbal en skateboard
Buitenspelen

Spelen

Buiten spelen, spelletjes spelen, met vriendjes en vriendinnetjes spelen of met je huisdier spelen. Dit valt allemaal onder spelen. Wat zijn de populairste spelletjes? En