Speelook

Zaalvoetbal? Ga buiten voetballen in een pannakooi!

Deel artikel

Het altijd populaire spelletje voetbal, wie kent het niet. Het enige wat je er voor nodig hebt zijn een paar spelers en een voetbal en je kan al aan de slag. Natuurlijk, liever op een veld en met volwaardige elftallen, maar in principe kan voetbal altijd en overal.

Zaalvoetbal: het spel

In de winter kiezen sommigen ervoor om naar binnen te gaan en zaalvoetbal te spelen, wat overigens in de zomer ook prima kan. Het zaalvoetbal is iets anders dan gewoon voetbal. Het veld is tussen de 25 bij 16 en 42 bij 25 meter.

Bij zaalvoetbal speelt er geen heel elftal, maar wordt er vijf tegen vijf gespeeld (inclusief keepers). De wedstrijden bestaan uit twee helften van twintig minuten met daartussen een kwartier rust. Ook hebben beide teams 1 time-out per wedstrijd, deze mag maximaal een minuut duren.  Wanneer de bal buitenspel is, wordt de tijd even gestopt. Verder mag er bij zaalvoetbal onbeperkt gewisseld worden tussen de maximaal 12 spelers van een team.

Lekker naar buiten!

Hoewel sommigen er misschien bewust voor kiezen om lekker warm en droog binnen te voetballen, voor anderen kan er niks tegen lekker buiten voetballen op. Buiten voetballen kan natuurlijk op een officieel voetbalveld, maar ook gewoon op straat of een willekeurig veldje in de buurt.

De afgelopen jaren is er echter een andere versie van voetbal steeds meer in opkomst: het panna-spel. Voor de liefhebbers van voetballen in de buitenlucht een echte aanrader. Ook voor degenen die ervan houden om zich op een klein veldje uit te leven kunnen hier hun energie kwijt.

Panna

Het panna-spel komt van oorsprong uit Suriname en is vooral voor de technische voetballers onder ons een echte aanrader. Het pannaspel heeft in totaal tussen de 2 en 10 spelers nodig. Bij twee spelers speel je 1 tegen 1 en bij 10 speel je 5 tegen 5. Het ideale spel is echter 2 tegen 2.

Bij het spel is het de bedoeling dat je tussen de benen van een medevoetballer door speelt en hierbij de bal behoudt. Het uitvoeren van deze actie heet een panna. Wanneer je de bal niet behoudt, dan heet het een poorting.

Met het maken van een panna zelf kan je geen punten verdienen, het is de bedoeling dat je na het maken van een panna scoort. In de kern blijft het spel dus hetzelfde.

In een kooi

Het pannaspel wordt gespeeld in de buitenlucht, maar niet zomaar op een veldje. In een speciale pannakooi speel je panna. Deze voetbalkooien hebbben verschillende groottes en vormen. Zo heb je een pannaveld van 9 bij 6 meter, maar ook 6 bij 4 meter. Daarnaast is er nog een ronde variant van 6 meter doorsnee.

Doordat panna in een pannakooi wordt gespeeld, gaat de bal nooit buitenspel en gaat het spel dus altijd door. Verder zorgt de kooiconstructie ervoor dat omstanders niet in het spel staan of een bal tegen zich aan krijgen.

Ga lekker naar buiten en speel panna!

Gerelateerd nieuws

Baby
Spelen

Kiekeboe: Spelen met je baby

Kiekeboe: Spelen met je baby Je kent het wel, spelen met je baby door te roepen “kiekeboe” en dan een fantastische glimlach bij je baby

Voetbal en skateboard
Buitenspelen

Spelen

Buiten spelen, spelletjes spelen, met vriendjes en vriendinnetjes spelen of met je huisdier spelen. Dit valt allemaal onder spelen. Wat zijn de populairste spelletjes? En