Speelook

Je kind op laten groeien met minder plastic

Deel artikel

Als je zelf een beetje bewust leeft, dan vind je het vast geen prettig idee als je kind opgroeit met heel veel plastic om hem heen. Al valt het moeilijk te voorkomen dat je kind plastic zal gebruiken, ook al doe je nog zo je best, je kunt op bepaalde gebieden natuurlijk wel maatregelen treffen om het gebruik ervan een beetje te verminderen.

Speelgoed hoeft niet van plastic te zijn

Al lijkt het er in de gemiddelde speelgoedwinkel niet op, hoeft speelgoed echt niet van plastic gemaakt te zijn. Er is ook heel veel keuze op het gebied van houten kinderspeelgoed, soms moet je er alleen net wat beter naar zoeken.

Het voordeel van houten speelgoed is dat het allereerst duurzamer is. Plastic wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, waarvan de voorraden die we op de wereld hebben beperkt zijn. Op is op. Bij hout ligt dat uiteraard anders. Word dit op een duurzame manier geproduceerd zal er altijd genoeg hout overblijven; voor iedere boom die je kapt kan een nieuwe worden geplaatst. De duurzaamheid zie je overigens ook terug in hoe lang het speelgoed meegaat. Houten speelgoed heeft de reputatie onverwoestbaar te zijn en meerdere generaties mee te kunnen. Kom daar bij het meeste moderne speelgoed van plastic maar eens om.

Een tweede voordeel van houten speelgoed is dat de manier waarop ermee gespeeld kan worden vaak minder sterk vaststaat. Kinderen worden meer gestimuleerd om er hun eigen spel mee te verzinnen, en dat is positief. Speelgoed kan hierdoor iedere dag anders zijn, waardoor kinderen zich minder snel gaan vervelen. Bovendien stimuleert het hun creativiteit, waar ze ook alleen maar profijt van kunnen hebben.

Nog minder plastic

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om de hoeveelheid plastic die je kind gebruikt zo minimaal mogelijk te houden. Denk hierbij ook eens aan zaken als het verpakken van de lunch in een metalen trommeltje, en het kiezen voor snoep dat niet per stuk verpakt zit. Dit zijn kleine dingetjes die zeker niet voorkomen dat je kind plastic gebruikt, maar de hoeveelheid wel flink kunnen verkleinen.

Alhoewel je je kind op jonge leeftijd nog niet op hoeft te zadelen met grote problemen, kun je er wel voor kiezen om gaandeweg wat voorlichting te geven over plastic, en waarom het belangrijk is om hier een beetje op te letten. Zorgen dat je kind minder plastic gebruikt doe je namelijk ook door ervoor te zorgen dat het later, als het zelf keuzes gaat maken, hierop zal letten. De basis hiervoor vroeg leggen is een prima idee.

Gerelateerd nieuws

Baby
Spelen

Kiekeboe: Spelen met je baby

Kiekeboe: Spelen met je baby Je kent het wel, spelen met je baby door te roepen “kiekeboe” en dan een fantastische glimlach bij je baby

Voetbal en skateboard
Buitenspelen

Spelen

Buiten spelen, spelletjes spelen, met vriendjes en vriendinnetjes spelen of met je huisdier spelen. Dit valt allemaal onder spelen. Wat zijn de populairste spelletjes? En