Speelook

Waarom gebruiken we hop tijdens het brouwen?

Deel artikel

Het brouwen van bier is een heel proces. Het is daarom dan ook niet zo heel vreemd dat het enkele weken in beslag kan nemen voordat het bier daadwerkelijk de geur, kleur en smaak heeft, zoals dit op voorhand was bedoelt. Dit zit hem met name in het feit dat het bier zal moeten worden blootgesteld aan een natuurlijk proces, dit proces, wat ook wel gisten wordt genoemd, kan afhalen van het soort bier tot wel twee weken duren. Omdat je natuurlijk met allerlei ingrediënten te maken hebt, is het belangrijk dat het volledige proces op de juiste manier wordt uitgevoerd. Toch zijn er een aantal ingrediënten waarvan je je misschien afvraagt waarom ze worden gebruikt tijdens het brouwen van bier. Eén van deze ingrediënten in hop. Waarom gebruiken we eigenlijk hop tijdens het brouwen van bier?

Wat is hop?

Hop is een plant die gebruikt wordt bij het brouwen van bier. De hopplant is een klimmend, overblijvend kruid dat oorspronkelijk voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is een familielid van de Cannabaceae, waartoe ook marihuana behoort. De vrouwelijke bloemen van de hopplant, bekend als hop, worden gebruikt in het brouwproces om smaak, aroma en stabiliteit toe te voegen aan bier. Hop staat bekend om zijn bittere, scherpe smaak en wordt gebruikt om de zoetheid van de mout in het bier in evenwicht te brengen. Hop wordt ook gebruikt als een natuurlijk bewaarmiddel om de houdbaarheid van het eindproduct te verlengen. Hop wordt meestal aan het bier toegevoegd tijdens de kookfase van het brouwproces, hoewel het ook op andere momenten in het proces kan worden toegevoegd om verschillende smaakprofielen te creëren.

De toegevoegde waarde van hop

Hop is een onmisbaar bestanddeel bij het brouwen van bier. Het voegt bittere smaken toe en stabiliseert ook het alcoholpercentage. Maar waarom gebruiken we hop tijdens het brouwen? Ten eerste voegt hop een bittere smaak toe aan het bier. Het geeft het bier een unieke smaak die andere dranken niet hebben. Het lage percentage alcohol dataanwezig is in bier staat in schril contrast met andere dranken, waardoor het bier een meer toegankelijke en verfrissende optie is. Daarnaast is hop ook een antiseptisch middel. Het helpt bij het voorkomen van schimmel- en zure bacteriën die het bier kunnen bederven. Het voorkomt ook dat het bier verzadigd raakt met schadelijke stoffen zoals stikstof. Hop is ook een antioxidant. Het helpt bij het voorkomen van oxidatie en bij het behouden van de smaak van het bier. Omdat het bier langer goed blijft, zien we dat het voor commerciële doeleinden beter geschikt is. Wil je nu zelf bier brouwen dat kan natuurlijk ook. Je kunt tegenwoordig via Brouwpunt gemakkelijk en snel je eigen bierbrouw pakket bestellen en direct beginnen met het brouwen van je eigen favoriete bier.

Gerelateerd nieuws

Baby
Spelen

Kiekeboe: Spelen met je baby

Kiekeboe: Spelen met je baby Je kent het wel, spelen met je baby door te roepen “kiekeboe” en dan een fantastische glimlach bij je baby

Voetbal en skateboard
Buitenspelen

Spelen

Buiten spelen, spelletjes spelen, met vriendjes en vriendinnetjes spelen of met je huisdier spelen. Dit valt allemaal onder spelen. Wat zijn de populairste spelletjes? En